Egészséges köretek 2. rész
Köles
A bulgurhoz és a kuszkuszhoz hasonlóan nagyon laktató, alacsony glikémiás indexű étel és nemcsak köretként, hanem kása, desszert, egytálétel formájában is egyaránt megállja a helyét. Emellett számos jótékony hatással bír. Könnyen emészthető magas rosttartalmának köszönhetően. A bőr, a szem és a haj állapotára nagyon kedvezően hat. Egyik legjobb lúgosító alapétel.
És most nézzük egy kicsit a számokat: 100 g köles 9,5 g fehérjét, 3,9 g zsírt, 68,8 g szénhidrátot tartalmaz és 350 kcal.
Édesburgonya
Pár hete próbáltam ki először az édesburgonyát. Első próbálkozásként egy tálba beletettem a hasábokra vágott édesburgonyát olívaolajjal, rozmaringgal és ételízesítővel jól átforgattam és ezután sütőpapírra tettem a hasábokat, majd 15 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréses sütőben megsütöttem. Isteni finom íze van. Már krumplit is nagyon régen ettem, nemhogy sült krumplit, ezért nagyon örültem, hogy egy újabb egészséges étellel bővíthetem az étrendünket. :)
De mi is tulajdonképpen az édesburgonya? Tulajdonképpen semmi köze a burgonyához. Rendszertani besorolása szerint a szulákfélék nemzetségébe tartozik, évelő növény, amelyet elsősorban a szubtrópusi területeken termesztenek.Brazíliában például nemcsak fogyasztásra dolgozzák fel, hanem a szeszgyártás egyik fő alapanyagának is számít.
Nagyon egészséges zöldség, de csak akkor ha ügyelünk arra, hogy főzéskor, sütéskor ne használjunk egészségtelen zsiradékot.
Számos jótékony hatással bír. Magas B6, C-vitamintartalma mellett, rostban és káliumban gazdag. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Béta-karotinban gazdag zöldségféle, amelynek fogyasztásával a rákos betegségek kialakulásának kockázata csökken.
100 g édesburgonya mindössze 86 kcal és 1,6 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 20,1 g szénhidrátot tartalmaz.
Az édesburgonya püré formájában való elkészítését viszont nem ajánlom. Egyszer kipróbáltam,de nekem nem jött be, nagyon rossz íze volt. Inkább maradok a sült változatnál.
Zeller
A zellernek korábban semmi jelentőséget nem tulajdonítottam. A különböző ételek elkészítésénél szinte egyáltalán nem használtam. Pár hete gondoltam egyet és hoztam Anyumék kertjéből pár zellergumót és ugyanúgy, mint az édesburgonyát megsütöttem. Természetesen ügyeltem arra az egészséges sütésre. Nagyon kevés olívaolajban megforgattam a zellerhasábokat és rozmaringgal, ételízesítővel ízesítettem. Nagyon finom volt, pillanatok alatt elfogyott. :) Páromnak is nagyon ízlett.
Magas C vitamin és foszfortartalmú zöldség, amely gyógy-és fűszernövényként is funkcionál. Az immunerősítő hatása mellet az emésztési problémák és étvágytalanság kezelésére is nagyszerű. Emellett a veseműködésre is jótékonyan hat.
100 g zeller mindössze 42 kcal és 1,5 g fehérjét, 0,3 g zsírt és 9,2 g szénhidrátot tartalmaz.
A terveim között szerepel a hajdina kipróbálása és még több egészséges köret felkutatása, hogy minél változatosabbá tegyem ételeinket.