Miután a sport rendszeressé vált az életemben, az étrendem megváltoztatását tűztem ki célul. A szakirodalomban és különböző, egészséges életmóddal foglalkozó szaklapban jártam utána, hogy a megszokott, kedvelt, de hizlaló ételeimet hogyan helyettesíthetem egészséges alapanyagokból elkészítve. A mai blogbejegyzésben azokat a köreteket mutatom be, amelyeket rendszeresen készítek csirkemell mellé vagy akár salátába forgatva.

Bulgur

A bulgur volt az első egészséges köret, amelyet kipróbáltam és a mai napig az egyik kedvencem. Sokszor készítem tokány, csirkemell, chilli bab mellé vagy tonhalsalátába beleszórom.Elkészítése nagyon egyszerű. Miután  a megfőzni kívánt mennyiséget kimértük, kétszer annyi vízzel kell felönteni és addig főzni állandó kavarás mellett, amíg a víz elpárolog. Ételízesítővel szoktam ízesíteni.

És hogy mi is az a bulgur? Valójában tört búza, amelyet a teljes érés előtt előfőznek, napon megszárítanak és eközben a mag megérik.Arab országokban, Indiában és Dél-Európában közkedvelt köret. Az elmúlt években a családomban is egyre kedveltebbé vált bár Magyarországon még mindig nem elterjedt. Persze ennek a jó öreg sült krumpli és rizs magyar beállítódáson kívül anyagi okai is vannak. Én is folyamatosan nézem hol akciós vagy olyan nagy bevásárlóközpontban veszem meg, ahol kimérésre is van lehetőség. Ráadásul előnye, hogy elég belőle kisebb mennyiség, mint a rizsből vagy krumpliból, mivel lassan felszívódó szénhidrát. Kis mennyiség is laktató.A bulgur gazdag rostokban, vitaminokban: vast és B-vitamint is tartalmaz.Az íze nagyon hasonlít a rizsre vagy a tarhonyára. Próbáljátok ki ezt az egészséges köretet. Az egészségtelen köretek lecserélése egy nagy lépés az egészséges táplálkozás felé. Csak egy kis összehasonlítás: 100 g bulgur 12 g fehérjét 1 g zsírt és 76 g szénhidrátot tartalmaz és 342 kcal, míg 100 g fehér rizs 6,6 g fehérjét, 0,6 g zsírt, 79,3 g szénhidrátot tartalmaz, míg kalóriatartalma 360 kcal.

 Kuszkusz

A másik kedvenc köretem a kuszkusz. Észak-Afrika nemzeti eledele, míg Európában Franciaországban a legnépszerűbb étel, amelyet nemcsak köretként, hanem édességként vagy egytálételként is fogyasztják.

A kuszkusz valójában benedvesített, lisztezett kemény búzadara, amelyet kézzel sodornak és a napon megszárítják.A boltokban előgőzölt kuszkusz kapható, amelyet miután elkevertük olívaolajjal és sóval elég csak forró vízzel kell felönteni. Lefedjük, 10 perc múlva elkészül.

Nagyon egészséges étel. Gazdag A vitaminban, B1/2/5/6 vitaminokban, káliumban és rostban. Emellett magas a folsav-tartalma is. Glikémiás indexe 25%-kal kevesebb a durum tésztánál. 100 gr kuszkusz mindössze 112 kcal. Emellett 3,8 g fehérjét, 0,2 g zsírt és 22,9 g szénhidrátot tartalmaz.